Kérem olvassa el figyelmesen ezt az útmutatást, hogy cserépkályhája minél jobban, és tovább szolgálja Önt és családját.

Begyújtás, tüzelés:

Fűtésre száraz, karvastagságú fát használjunk. Legjobb az előző évben kivágott tüzifa. A tüzifát esö elöl letakarva, de ne zárt helyen tároljuk, hogy a levegő átjárhassa, száríthassa.

3-4 hónapnál fiatalabb fával, szeméttel, műanyaggal nem szabad fűteni!

A fiatalabb tüzifának még nagyon magas a nedvességtartalma. Ezért a nedvesség elpárologtatására rengeteg hőenergia fordítodik. Az ilyen fából 2-3-szor annyi kell a kályha felfűtésére. Ráadásul a nedvesfa alacsony hőfokon ég, ezért a felfűtés is tovább tart. Az alacsonyabb égési, majd füstgáz hőmérséklet kátrány lecsapódást, a kályha és a kémény lekormosodását, szagosodását okozhatja. A szemét, műanyag égetése szintén kátrányos, olajos lerakódást, a kályha, és a kémény gyors tönkremenetelét okozza. Égésekor távozó füstgáz pedig, számtalan mérgező, az egészségre, környezetre rendkívűl káros összetevőt tartalmaz.

Két vastagabb fát hosszába teszünk a tűztér két oldalára. A két fa tetejére keresztbe gyújtóst, majd rá vastagabb fát teszünk. Addig toljuk az égő papírt a gyújtós alá, amíg a fa lángra kap.
Amíg tüzelünk addig a kályha ajtónak minimum két ujjnyira nyitva kell lennie. A huzatszabályzó karikán keresztül kevés levegőt kap az égés!
Egyszerre 4-5 db karvastagságú fát tegyünk a tűzre. Ha leégett, újból ennyit. Maximum addig szabad fűteni a kályhát, míg az ajtó feletti második sor középső csempéje picit süti a kezet. Ekkor a cserépkályha maximumra fel van fűtve. Több fát rátenni nem szabad! Várjuk meg, míg teljesen leég a bent lévő fa, majd mikor csak izzó parázs és hamu van a tűztérben, zárjuk be a kályha ajtót.
A kályha a mérettől, és a helységtől függően kb. 8-12 óráig melegen tartja a helységet.

Begyújtáshoz gázolajat, benzint, egyéb lobbanó anyagot használni tilos!

Karbantartás:

A kályhacsempét bármilyen nem maró, háztartási tisztítószerrel lehet tisztítani. Víz viszont ne érje a fugákat, mert kimossa az agyagot belőlük.
4 évenként kályhással ki kell pucoltatni a cserépkályhát!
Az itt leírtak figyelembe vételével használt kályha élettartama 18-20 év. Ekkor át kell rakni.

Problémák:

Visszafüstöl a kályha:

Ellenőrizze a huzatot a következő módon:

A kályhaajtót résnyire nyissa ki és tartson a rés elé egy égő gyufaszálat. Ha a lángot a kályhától elfelé fújja a huzat, akkor egy-két jól égő, egész újságot tüzeljen el a kéménytisztító ajtónál, míg azt el nem viszi a huzat a kéménybe. Zárja vissza a tisztító ajtót és ellenőrizze a kályhát. A fentieket a fűtésiszezon első begyújtása előtt is érdemes elvégezni.
Ez a probléma kora ősszel vagy késő tavasszal, melegebb napokon fordulhat elő. Amennyiben nem oldódik meg a probléma, akkor a kályha, vagy a kémény eldugult. Kályhással tisztíttatni kell a kályhát. Ezt tünetek nélkül is érdemes 4-5 évente nyáron elvégeztetni, megelőzendő a dugulást. A tisztítás nem jár nagy kosszal, kb.: 1 óra alatt elvégezhető.

A fa nem akar meggyulladni, vagy nem ég el teljesen:

— vizes, vagy túl vastag fával tüzel.

— a kályha, vagy a kémény eldugult. – Ellenőrizze a huzatot a fentiek szerint!

Folyamatosan csökken a huzat erőssége, vissza is füstöl néha:

— a kályha elkoszolódott, tisztítani kell!

Az ajtó belső oldala kormolódik:

— nem hagytuk teljesen leégni a fát. Legközelebb 5 perccel később zárjuk be az ajtót!

— vizes fával tüzeltünk.

— az üveges ajtók üvegét hideg állapotban bármilyen karcmentes tisztító szerrel lehet pucolni.

Kályharobbanást okozhat:

— csukott tüzelő ajtóval, vagy csak a huzatszabályzó nyitásával való tüzelés. A kályha idő előtti lezárása. Ilyenkor megfelelő mennyiségű oxigén hiányában tökéletlen égés megy végbe a kályhában, melynek egyik végterméke a fagáz, amely megtölti lassan a kályhát, és bármikor – mint a benzin – robbanásszerűen eléghet.

— nem lánggal égő, csak parázsló fára dióhéj, -barackmag, vagy más olajos anyag beöntése.


Az oldal tetejére