A cserépkályha építése előzetes tervezést igényel. Kész házak esetén a ház beosztása, a kémény helye, a kályha égési levegővel való ellátása, az aljzat teherbírása adott tényezők. Ezek a feltételek nagyrészt meghatározzák, hogy lehet-e cserépkályhát építeni, hová, és milyen formában.

Amennyiben új házat tervez építeni, vagy komoly átalakításra készül, már a tervezés fázisában érdemes cserépkályhás mesterrel felvenni a kapcsolatot. A megbeszélés során az ön elképzeléseit ötvözni tudjuk a cserépkályha építés lehetőségeivel, és így egy optimális kályhaterv alakulhat ki. Ezt a tervet figyelembe lehet venni a ház tervezésekor. Így nem kell kompromisszumokat kötni a cserépkályha építése folyamán.

Néhány átlagadat:

— kályha tömege: 1 200 – 2 000 Kg

— égési levegő bevezetőcső átmérő: min.: 160 mm

— kémény átmérő: min.: 160 mm

— kémény bekötőnyílás magassága: 170 – 190 cm

— kémény bekötőnyílás keresztmetszete: 20×20 cm, vagy átmérő 20 cm

A kályha alatti aljzatban padlófűtéscső nem lehet. A szigetelésnek, ha van, el kell bírnia a kályha tömegét.

A kémény-tisztítóajtót úgy kell elhelyezni, hogy a kályha felépítése után is hozzá lehessen férni.

A külső égési levegő bevezetést az aljzat szigetelés alatt érdemes vezetni, mert ebben a csőben a kinti hideg levegő áramlik a kályha használata során. Ez a hideg levegő lehűtheti a felette lévő aljzatot és a rajta lévő burkolatot.

Az égési levegő bevezetőcső belső vége a cserépkályha majdani alapja által elfoglalt területen végződjön. A külső végére ajánlott rovarhálót tenni.

A cserépkályha ideális helye a fűtendő tér közepén, vagy ahhoz legközelebb van. Ilyenkor a legegyenletesebb a hőérzet.

Az előzetes megbeszélés során még rengeteg más szempont, adottság, igény felmerülhet. Ezért ajánlom, hogy ha kályhát tervez valamikor a házba, a tervezés fázisába vonja be a cserépkályhás mestert, mert csak így biztosítható, hogy az elképzeléseinek legjobban megfelelő kályha épülhessen.


Az oldal tetejére